Προσκυνηματική εκδρομή στη Φλώρινα

Με τη χάρη του Θεού πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή σε μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας.

Νωρίς το πρωί αναχωρήσαμε από τον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κοζάνης με πρώτο μας προορισμό την Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλαδοράχης Φλωρίνης, όπου εκεί μας υποδέχθηκε ο Ηγούμενος της Μονής, αρχιμ. Ιωαννίκιος γεμάτος ενέργεια και καλή διάθεση. Προσκυνήσαμε τμήμα της καρδιάς του Αγίου Λουκά του Ιατρού και αφού μας έδωσε μερικές πληροφορίες για την μονή μας ζέστανε με ένα φλυτζάνι ζεστό καφέ ο οποίος ήταν και απαραίτητος.

Έπειτα συνεχίσαμε το προσκύνημα στην Ι. Μ. Αγίου Μάρκου στην Πρώτη Φλωρίνης όπου μας υποδέχθηκε η Ηγουμένη Μαριάμ με τη συνοδεία της ψέλνοντας κατανυκτικά τμήμα της Παρακλήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αφού προσκυνήσαμε το τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Μάρκου η Ηγουμένη με την χαρισματική της ομιλία μας μίλησε για τον Βίο του Αγίου αλλά και για τα θαύματά του τα οποία ήταν πολλά και θαυμαστά. Ακολούθησε ένα κέρασμα και έπειτα αναχωρήσαμε για την πόλη της Φλώρινας.

Πρώτη μας στάση στην πόλη της Φλώρινας ήταν η Ι. Μ. Αγίου Αυγουστίνου στην οποία και βρίσκεται ενταφιασμένος ο Μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης. Η Ηγουμένη Συγκλητική μας είπε τον βίο του Αγίου ευχόμενη όλοι να ακολουθήσουμε την ίδια οδό με τον Άγιο, την οδό της μετανοίας.

Δεύτερη στάση στην ακριτική πόλη η οποία ήταν και εκτός προγράμματος ήταν στην αδελφότητα της Αγίας Μακρίνας όπου με έκπληξη και πολύ μεγάλη χαρά μας δέχθηκε και μας ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κ. Θεόκλητος. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως δεν πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι μας σε καμία δοκιμασία γιατί αν πραγματικά έχουμε μέσα μας τον Θεό τότε δεν θα μας επηρεάζει κανείς πειρασμός. Με πλατύ χαμόγελο μας αποχαιρέτησε και αφού μας μοίρασε μία εικονίτσα μας ευχήθηκε να έχουμε καλή συνέχεια στο προσκύνημά μας.

Μετά από 2ωρη ξεκούραση για φαγητό και καφέ στην πόλη αναχωρήσαμε για την Ι. Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου Κλεισούρας όπου σημάδεψε με την παρουσία της ως ασκήτρια η Γερόντισσα Σοφία εκ του Πόντου (1927-1974).Η Γερόντισσα Σοφία δόξασε τον Θεό με την αγιαστική της πορεία και αντιδοξάσθηκε από τον Θεό με την χάρη που έλαβε. Κατετάγη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας την 4η Οκτωβρίου 2011 από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Προσκυνώντας την τίμια Κάρα της Αγίας και μετά από μια σύντομη υποδοχή και ομιλία της ηγουμένης Ευφραιμίας αναχωρήσαμε για τον τελευταίο μας προορισμό ο οποίος ήταν η Ι. Μ. Αγίων Παντελεήμονος & Ευβούλης στην περιοχή του Αμυνταίου. Η Ηγουμένη Ευφραιμία μας υποδέχθηκε θερμότατα και μας έδωσε όλα τα ιστορικά στοιχεία της Μονής. Μας πρόσφερε καφέ και ένα μικρό κέρασμα και έπειτα ακολουθήσαμε τον δρόμο της επιστροφής για την πόλη της Κοζάνης.

Ήταν μία πολύ έντονη πνευματικά ημέρα. Αποκομίσαμε πολλά. Την πίστη και την θέληση του Αγίου Μάρκου, την μετάνοια του Αγίου Αυγουστίνου, τους πανίερους λόγους του Μακαριστού πρώην Φλωρίνης, τον λόγο περί υπομονής αλλά και επιμονής του Μητροπολίτου κ. Θεόκλητου, την ταπεινότητα της Οσίας Σοφίας, την πίστη και επιμονή της μοναχής Ευφραιμίας αλλά και όλο αυτό το πλήθος των θαυμάτων όλων των παραπάνω Αγίων πρέπει να προσπαθήσουμε να τα θυμόμαστε και να τα μιμούμαστε. Όχι μόνο μία στιγμή ή μία μέρα ή εβδομάδα, αλλά εις τους αιώνας των αιώνων.

Θερμές ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες για την άψογη συμπεριφορά και τήρηση του προγράμματος.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ προσωπικά τον διάκονο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων & Κοζάνης, π. Μάξιμο ο οποίος μας συνόδεψε, μας ξενάγησε αλλά και πολύ όμορφα μας μίλησε για πάρα πολλά θέματα τα οποία προβληματίζουν τους πιστούς.

Ο Εφημέριος του

Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κοζάνης

π. Νεκτάριος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *