Ιστορικό ιερού εξωκλησιού Αγίας Άννης

foto1Το Εξωκλήσι της Αγίας Άννης βρίσκεται χτισμένο λίγο χαμηλότερα από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και προς την πόλη, επί βραχώδους και στενού χώρου.

Σε κατάστιχο των εκκλησιών της Κοζάνης του 1918 αναφέρεται ως Εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου. Εν τούτοις βρίσκουμε πρακτικό της Εκκλησιαστικής Επιτροπείας της 24-5-1920 όπου αναφέρεται ως απλό εικονοστάσιο. Με το πρακτικό αυτό αποφασίζεται να δοθεί χρηματικό ποσό από τον ταμία της Επιτροπής Προφήτου Ηλιού Γ. Τσιαρτσιώνη για «την επισκευή του Εικονοστασίου Αγίας Άννης». Ήταν συνεπώς ως το 1920 ένα εικονοστάσι. Εάν έγινε τότε απλώς επισκευή ή και κάποια επέκταση ώστε να διαμορφωθεί ένα απλό εξωκλήσι δεν είναι σίγουρο. Υπήρχαν στον Ναό φορητές εικόνες του 1923 που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι διαμορφώθηκε κάποιος Ναΐσκος μεταξύ 1920-1923. Η εικόνα της Αγίας Άννης που μέχρι τώρα θεωρείται και η κυριαρχούσα της εκκλησίας φέρει επίγραμμα: «Βουζίτσα Τσιόπτσια, Δημήτριος Τσιόπτσιας, Κων/νος Τσιόπτσιας, Γεώργιος Τσιόπτσιας 1923». 

foto2Στη σημερινή της μορφή η Εκκλησία πρέπει να κτίστηκε γύρω στα 1950. Αυτό συμπεραίνεται από τις εικόνες του τέμπλου που φέρουν χρονολογία 1953. Και επειδή ο χώρος είναι στενός, αντί να χτιστεί από δυσμάς προς ανατολάς, χτίστηκε από νότο προς βορρά και το απ’ αρχής υπάρχον προσκυνητάρι ενσωματώθηκε ως Ιερό Βήμα του Ναού.

foto3Τις λειτουργικές ανάγκες και τη γενική επίβλεψη του Εξωκλησίου έχουν ο Ιερεύς και οι Επίτροποι του Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Στο Εξωκλήσι τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο όπου πλήθος πιστών από την περιοχή της «Σκούρκας» συρρέει για να τιμήσει την Αγία Άννα. 

Το Εξωκλήσι πανηγυρίζει:

  • Την 25η Ιουλίου, εορfoto4τή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, όπου στον Εσπερινό χοροστατεί ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και τίθεται προς προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της Αγίας.
  •  Την 9η Σεπτεμβρίου, εορτή των Αγίων και Δικαίων Θεοπατώρων Ιωακείμ και Άννης.
  •  Την 9η Δεκεμβρίου, εορτή της Συλλήψεως της Αγίας Άννης.

foto4a

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *